Direct naar de contentDirect naar de footer

Hollandse Waterlinie

Ver weg van de drukte, diep verscholen in de natuur duiken ze plots voor je op: de forten van de Hollandse Waterlinie. Robuuste locaties in een lint tussen Edam en de Biesbosch. De Nieuwe Hollandse Waterlinie is het grootste rijksmonument van Nederland. Samen met de Oude Hollandse Waterlinie en de Grebbelinie vertelt de Nieuwe Hollandse Waterlinie een oer-Hollands verhaal over verdediging met water als bondgenoot. Een verhaal dat goed bewaard is gebleven en dat je steeds weer op een eigen manier kunt ontdekken en beleven.

Tegenwoordig bieden de forten een oase van rust, schone natuur en cultuur die je per fiets of al wandelend kunt ontdekken.

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een unieke historische verdedigingslinie uit 1815. De linie is 85 kilometer en bestaat uit zo’n vijftig forten en vijf vestingsteden: Muiden, Weesp, Naarden, Gorinchem en Woudrichem. Inmiddels is het een grote cultuur-historische belevenis.

Lees hier meer over de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Bekijk hier al het aanbod op de forten en waterlinies in Nederland www.forten.nl .