De omgeving leent zich ook prima voor een fietstocht met aansluitend een lekkere kop thee bij Theehuis Rhijnauwen. Na een heerlijke dag buiten kunt u nagenieten in een van onze luxe kamers. Klik hier voor meer informatie over onze fietsarrangementen.
Deze zomer: Tour de Kromme Rijn 27 of 63 km
Via deze fietsroutes verken je de Kromme Rijnstreek, het buiten van Utrecht! Het rivierenlandschap ontmoet hier de Utrechtse Heuvelrug. Een gebied met fruitboomgaarden, de Kromme Rijn, agrarisch landschap, bos Nieuw Wulven, landgoederen, de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Romeinse Limes. Het is een prachtig gebied voor een ontspannen fietstocht. Ontdek het zelf!
Routepunten
1 Fort Vechten
De Waterlinie was een oude verdedigingslinie tussen Muiden en de Biesbosch. Water was het verdedigingswapen. Als de vijand eraan kwam, konden stroken weiland onder water gezet worden. Het land werd daardoor moeilijk begaanbaar. De linie deed dienst van 1815 tot ongeveer 1940. Door hoogteverschillen in het landschap, bijvoorbeeld bij rivieren en dijken, bleven sommige gronden droog en dus bereikbaar. Deze kwetsbare delen werden onder schot gehouden vanuit forten. Fort bij Vechten is met zijn 17 hectare een van de grootste forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De combinatie van cultuur, natuur en geschiedenis maakt deze locatie uniek. In het najaar van 2015 opent op deze plek het Nationale Waterliniemuseum de poorten.
2 Langbroekerwetering
De Langbroekerwetering is een 12e eeuws ontwateringskanaal gegraven ten behoeve van de ontginning van Langbroek. Vanaf deze wetering is het gebied ontgonnen met lange smalle kavels, “copes” genaamd, met daartussen de sloten om het water af te voeren. Dit patroon is nog goed zichtbaar in het landschap. Langs de Langbroekerdijk liggen tal van kastelen, allen particulier bezit. De kastelen fungeerden als verdedigbare huizen en werden in de 13e eeuw bewoond door leenmannen. Karakteristiek zijn de zogenaamde ‘donjons’ (woontorens) met slotgracht. Verschillende landgoederen zijn opengesteld voor wandelaars.
3 Wijk bij Duurstede
Wijk bij Duurstede is al eeuwen dé plaats waar kunst, cultuur en gastvrijheid samen komen. Dat begon al in de tijd van David van Bourgondië, de Bisschop van Utrecht die vanaf 1459 op kasteel Duurstede woonde. Aan zijn hof kregen kunstenaars de vrijheid om te schitteren. Nog steeds vind je in Wijk bij Duurstede een groot aantal prachtige monumenten en één van de oudste kunstroutes die ons land rijk is. De route leidt je langs vele galeries en ateliers. Het stadje ligt aan de splitsing van de Nederrijn in de Lek en de Kromme Rijn. De plek waar in de vroege middeleeuwen één van de belangrijkste handelsplaatsen van NoordwestEuropa was gelegen: Dorestad. Museum Dorestad vertelt de geschiedenis van kooplieden, handwerkers, schippers en Vikingen aan de hand van de ontelbare voorwerpen die in de Wijkse bodem zijn gevonden. In de straatjes om de markt heen vind je leuke winkels waar ambachtelijke producten en een persoonlijke benadering nog heel gewoon zijn. Ook zijn er diverse leuke horecagelegenheden.
4 Kersenmuseum
In het hart van de Kromme Rijnstreek, waar de kersenteelt een belangrijke rol speelt, vind je het Kersenmuseum. In dit interactieve museum kan de bezoeker kennis maken met de rijke historie van de kersenteelt. In het museum bevindt zich de oude afmijnzaal van de fruitveiling van Wijk bij Duurstede met de originele klok, bankjes en alle overige zaken. Hier kun je het “veilingspel” spelen. Wil je nog meer zien van de fruitteelt? Volg dan de wandelroute door de boomgaard of de speurtocht voor kinderen. Voor een hapje en drankje kun je terecht bij de theeschenkerij.
5 Werkhoven
Werkhoven is een mooi brinkdorp met de 13 eeuwse Sint Stevenskerk als middelpunt. Eén van de monumenten in het dorp is de Korenmolen Rijn en Weert. Deze molen is volledig gerestaureerd en in bedrijf. Op vrijdagmiddag en zaterdag is de molen geopend voor het publiek. Vlakbij Werkhoven ligt ook Kaasboerderij de Ossenwaard met een kaaswinkel en ambachtelijke kaasmakerij. Een permanente tentoonstelling in de nabijgelegen landbouwschuur geeft een inkijkje in het boerenleven van voorgaande generaties. Colofon Tekst: Gebiedscoöperatie Ogen Vormgeving: Bruksvoort Design & Content, Houten Kaart: Cartographics.nl Fotografie: Hans van Bruksdvoort Met dank aan: gemeente Bunnik, gemeente Houten, gemeente Wijk bij Duurstede Voor meer informatie: VVV Fietsroute Tour de Kromme Rijn 27 of 63 km Tussen Bunnik en Wijk bij Duurstede VVV Kromme Rijnstreek Markt 24, 3961 BC Wijk bij Duurstede tel. 0343 575 995 www.vvvkrommerijnstreek.nl info@vvvkrommerijnstreek.nl Zowel bij de molen als bij de kaasboerderij is een rustpunt waar je dagelijks terecht kunt voor een kop koffie of thee.
6 Oude Dorp Houten
Het Oude Dorp vormt het historische centrum van fietsstad Houten. Het van origine fruitdorp heeft al sinds mensenheugenis een dorpsplein met een muziektent, een dorpspomp, kroeg, twee kerktorens, een wagenmaker en een herberg. Bijna alles is nog zoals toen, maar dan met meer dynamiek. Het plein met de oude leilindes en plat a nen herbergt verschillende eetgelegenheden met sfeer volle terrassen en ligt ‘s zomers vol in de zon. Je vindt er rust, gezelligheid en diverse winkels.
7 Nieuw Wulven Bos
Nieuw Wulven is een jong bosgebied van Staatsbosbeheer waar kan worden gewandeld en gefietst. In het gebied komen wel 50 verschillende vogels voor, waaronder de blauwborst en de ijsvogel. Ook worden er reeën en vossen gespot. In het bos bevindt zich één van de grootste speel bossen van Nederland. Kinderen kunnen er klimmen en klauteren, met water spetteren, hutten bouwen, dwalen in het dwaalbos en nog veel meer!
Onze receptie heeft voor u verschillende fietsroutes klaar liggen maar kijk op de website van Bezoek Utrecht voor wat eerste ideeën..